Wednesday, December 19, 2012

MALAYSIA TANAH AIRKU

WARISAN

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta Benda
Akibat sengkita sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lama-nya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutup hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih Kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah di nusantara (3X)

Adakah kita akan selamanya hidup rukun damai dibumi Malaysia ini yang telah bertahun-tahun telah bebas merdeka selama mana hayat kita? Mampukah kita melihat generasi kita yang akan datang merasakan hidup dalam keadaan yang harmoni yang selama ini kita cuba pertahankan? Apakah kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang bersyukur di atas nikmat pemberian Allah SWT yang maha Esa di atas muka bumi yang kita pijak ini dengan kurniaan kehidupan yang sudah jauh lebih baik? Pernahkah kita bertanya disebalik lipatan sejarah Negara ini? Siapakah kita pada Negara ini dan bagaimankah kita harus berkorban pada Negara yang kita cintai ini?

Tidakkah kita pernah menangisi kehidupan yang kita kecapi kini hasil daripada pejuang-pejuang tanah air yang tidak bernama, yang menegakkan panji-panji menggadai jiwa dan raga demi generasi kini dan apakah kita mampu untuk menjamin kehidupan anak bangsa kita di masa hadapan sepertimana yang kita kecapi kini hasil daripada perjuangan nenek moyang kita yang memartabatkan anak bangsanya. 

Apabila masa berlalu terus ditelan zaman, terfikirkah kita tentang cara menebus segala pengorbanan mereka terhadap kenikmatan hidup ini hasil daripada kesengsaraan mereka yang mahu memastikan anak-anak bangsa dapat hidup melihat keindahan dunia yang fana ini. Pernahkah titisan air mata kita menyimbah bumi yang dulunya gersang, tandus yang tiada keriangan memikirkan masa depan Negara ini yang belum pasti.

Kitalah pewaris bangsa ini, kitalah pewaris Negara ini, kitalah generasi penyambung warisan bagi mempertahankan rukun Negara ini, kitalah yang menentukan generasi masa depan meneruskan kehidupan agar kita turut merasa erti perjuangan bangsa yang sejati bukan untuk mengukir nama dipersada, bukan untuk kemegahan ego yang melambung, bukan untuk kepentingan diri sendiri, semuanya untuk mempertahankan bangsa dan agama kita agar terus subur di muka bumi ini.

Marilah kita bersatu memartabatkan bangsa dan agama
agar terus merasai nikmat kehidupan yang rukun damai
20.12.2012

No comments: